Обсъдиха необходимостта от промяна на Енергийната стратегия в Министерството на енергетиката

С оглед на променящите се газови потоци в Югоизточна Европа и с цел запазване и развитие ролята на България като водещ транзитен център на синьо гориво в региона, е необходима промяна в Енергийната стратегия на страната. Тази промяна е навременна с оглед предизвикателствата, свързани с осигуряването на конкурентен пазар и поддържането на атрактивни цени на синьото гориво за потребителите. Около този извод се обединиха представители на работодателски организации, синдикати, енергийни експерти и други, които обсъдиха в Министерството на енергетиката необходимостта от промяна на стратегическия документ, съобщиха от МЕ.

Над 80% от компресорните станции в региона са на българска територия, за тяхното модернизиране бяха направени сериозни инвестиции, за да запазим и повишим транзита през наша територия, каза пред участниците в дискусията заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов запозна присъстващите с напредъка по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център Балкан на българска територия.

В рамките на концепцията се планира изграждане на необходимата инфраструктура, която по предварителна оценка, направена на база на предпроектното проучване за газоразпределителния център „Балкан“, е на стойност около 2.8 млрд. лева. Като част от хъба е предвидено да бъде създадено дъщерно дружество на „Булгартрансгаз“, което ще оперира борсова платформа за търговия с природен газ.

Промяната на Енергийната стратегия е правилният път, за да запазим ролята си на газовата карта на региона, с оглед на променената ситуация трябва да сме гъвкави, запазването на транзитните потоци е сложно предизвикателство, което изисква адекватни решения, едва ли някой би се противопоставил, че всеки нов източник или ново трасе за доставки трябва да бъдат приветствани – това гласят само част от изказаните мнения по време на дискусията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес