Въпроса с визите за руснаците обсъждат двете външни министерства

На 21 ноември ще се състоят консултации в София между консулските департаменти на външните министерства на България и Русия за визовия въпрос. Това съобщи Генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. Според него щом България е на прага на Шенген би трябвало по този въпрос да има съгласуване и с Брюксел.

Сега в Русия работят 60 визови центъра и трите консулски служби в Москва, Петербург и Екатеринбург, които се стараят да не забавят издаването на визи, каза дипломатът. Според него причините за спада на руските туристи, за който няма още окончателни данни, не са само визови. "Отвори се турският пазар и за миналата година нашите туристи там бяха 5 милиона. Всеки човек си избира почивката според джоба-някои отиват на Малдивите, други в България или Турция", коментира Владимир Климанов. Според него сънародниците му харесват страната ни заради хубавото море и минималната езикова бариера, но туроператори и хотелиери трябва повече да работят за привличането им в България. На отчет в Генералното консулство на Русия във Варна, което покрива 6 области, се водят 5500 постоянно пребиваващи руски граждани. Но не всички собственици на имоти се регистрират, а и това не е задължително. Най-честите проблеми и оплаквания са свързани с измами при покупка на имот или експлоатацията му. Бих препоръчал на нашите сънародници преди да си купят недвижима собственост да проверят дали няма някакви задължения или запори върху нея, каза още дипломатът. Според него като цяло руските туристи не създават проблеми на правозащитните органи в страната ни-идват семейно с децата си и не правят зулуми, каза Владимир Климанов.

Генералният консул на Русия във Варна връчи купа на екипажа на яхта "Еспресо Мартини" за рекордно пресичане на Черно море от Варна до Сочи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България