Обсъждат да се сложи ли лимит на обезщетенията при смърт

Пред пълна зала в Народното събрание депутатите обсъждат да се сложи ли лимит на обезщетенията при смърт на пътя. На заседанието присъстват представители на Комисията за финансов надзор (КФН), Гаранционен фонд, министерството на финансите, застрахователите, адвокатската колегия и дори омбудсманът Мая Манолова.

Обсъждането породи широк обществен дебат, заради наложения лимит на неимуществените обезщетения при смърт в катастрофа в размер на 20 хиляди лв. Ако не се приемат промените, застрахователите ще вдигнат цената на „Гражданска отговорност“ в пъти, тъй като те не печелили от продажбата на този вид застраховка, а дори били на загуба, заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Заделяните резерви от застрахователите по „Гражданска отговорност“ не са достатъчни да покрият обезщетенията, особено при автобусите и камионите, където щетите са най-високи, а премиите твърде ниски“, коментира Владимир Савов от КФН. Но сметките на застрахователите са други. Според Асоциацията на застрахователите за 2017 г. премийният приход от застраховките на компаниите е бил 650 млн. лв., от тях са изплатени по щети 450 млн. лв. А заделеният им резерв достига 1,2 млрд. лв.

За дебат извън Народното събрание призова Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Менда Стоянова му отговори, че решение днес няма да се вземе, а ще има друг хладнокръвен дебат по темата.

След решението на Върховния касационен съд (ВКС) да разшири кръгът на роднините, които да могат да предявяват претенции, застрахователите цитираха данни, според които само през първите три месеца след решението исковете от новия кръг лица наброяват 318, в които още 828 наследника искат 100 млн. лв. обезщетения за болки и страдания.

Според представител на Гаранционния фонд предявените при тях претенции само за три месеца са 49, в които 101 лица претендират за обезщетения между 100 и 200 хил. лв. Един от случаите е за предявена претенция от дете, което се е родило след смъртта на своя дядо.

Ценоразписът, който Менда Стоянова внесе между първо и четене в Кодекса за застраховане, бе заклеймен от хора, загубили близки в катастрофи. Според тях сумите не трябва да се определят от депутатите, а от съда.

„Надявахме се този разширен кръг да не мине 2,5 пъти, но го минава, а колкото по-публичен е дебатът, толкова повече хора започват да предявяват претенции по стари дела", коментира Светла Нестерова, председател на Асоциация на застрахователите.

Върховният касационен съд (ВКС) е свършил работата на законодателите, като е разширил кръга на роднините, които могат да предявяват претенции за обезщетения, коментираха адвокати. Според тях Европейската директива, която призовава за тези реформи, е трябвало да се транспонира в нашето законодателство още през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България