Обща система за видеонаблюдение изграждат в Пловдивско

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметовете на всичките 18 общини в Пловдивска област ще подпишат на 24 ноември меморандум и ще създадат работна група от специалисти и представители на ОДМВР, която да изготви проект за създаване на единна система за видеонаблюдение и общ координационен център.

Това решение се взе във вторник на среща по въпросите на сигурността с участие на зам.-областните управители Георги Пилев и Иван Антонов. Решено бе да се изготви цялостна концепция за единна видеосистема, която да има единно управление и да може в бъдеще да се  надгражда. Това е пилотен проект и първи по рода си у нас. Системата ще е с общ софтуер и ще се изгради в няколко кръга. Община Пловдив вече е разработила такъв проект, включващ 11 входно-изходни артерии на града.

Вторият етап ще обхване входно-изходните артерии на общините, а третият - на областта. Очаква се системата да допринесе за по-добро опазване на обществения ред и сигурност на населението и до повишаване на разкриваемостта на престъпленията. Системата ще дава възможност за разпознаване на номера на МПС и лица, ще бъдат наблюдавани пътни артерии и стратегически обекти. От общия координационен център в областна управа ще се наблюдават всички видеокамери в региона и ще се проследява в реално време криминологичната обстановка по места.

Към проекта ще се интегрират локалните мрежи за видеонаблюдение, изградени в много населени места, след като се пригодят към единния софтуер. Областна управа ще координира и внесе искане за отпускане на нужните средства за изграждане на системата и на оперативен център за видеонаблюдение, който ще е разположен във Второ РУ на МВР-Пловдив. Контролният център ще е свързан с националните служби за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони