Общинарите в Бургас без пластмасови бутилки и чаши

Използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите, в които се извършват дейности на Общински съвет – Бургас и Общинска администрация, да бъде ограничено. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Петко Георгиев. В предложението си, те изнасят интересни факти.

Например проучване на "Евробарометър" сочи, че 87% от хората са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в моретата, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. 97% от анкетираните европейци са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни.

Пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца. Така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.

За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт нея се изхвърля веднага след еднократна употреба. При създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към различни заболявания.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви вчера, че подкрепя и друго предложение на общински съветници от града- за независимо замерване на въздуха. „Темата винаги е била чувствителна за града и аз от първата година като кмет съм настоявал за постоянен контрол от компетентните институции. Затова приемам всяка една инициатива по отношение на въздуха за положителна", подчерта Димитър Николов.

Според него недоверието на бургазлии към резултатите от съществуващите замервания на въздуха са факт. По тази причина и той е предприел редица мерки.- „Вече писал до МОСВ с искане специалистите да ни изпратят списък с лицензирани лаборатории на територията на ЕС. Очаквам общинският съвет да подкрепи финансирането на такова замерване, а комисията по екология да избере най-подходящата лаборатория“, допълни още кметът на Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България