Общинари в саботаж срещу Копривщица (обзор)

Съветници снеха статута на града на архитектурно-исторически резерват

Лобисткото решение е взето в отсъствие на кмета

ГЕРБ се обяви за съхраняване на историческото наследство на Копривщица и се разграничи от общинските си съветници в местния парламент. Причината е, че общинари във възрожденския град свалиха статута му на архитектурно-исторически резерват с цел обслужване на бизнес интереси и възможност за разгръщане на строителна дейност, каквато в резерватите не е позволена.

Копривщица е единственият в България град музей, обявен за такъв с решение на Министерския съвет преди близо половин век. Обявен е и за архитектурно-исторически резерват двадесет години по-късно, а традициите му са в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

В града в качеството му на резерват не е позволено свободното строителство, нито промяна на уникалната му архитектура. Това именно е попречило на местния бизнесмен Радослав Йовков, който настоява за промяна на сегашното положение, тъй като то ощетявало бизнеса и инвестициите му.

В резултат на това седем от общо единадесетте общинари в Копривщица са гласували на 17 март за сваляне на статута му на архитектурно-исторически резерват. Четирима от далите гласа си в подкрепа на лобисткото решение са местни представители на ГЕРБ, като двама от тях са и членове на политическата формация.

В специална пресконференция в четвъртък от партията се разграничиха от групата на съветниците си в община Копривщица. ГЕРБ възлага на общинските съветници от групата на партията на Бойко Борисов незабавно да прегласуват решението си на следващата сесия, съобщи Томислав Дончев. При неспазване на указанието на Изпълнителната комисия ние ще прекратим членството на двамата съветници в партията, допълни той.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов е уведомил Бойко Борисов, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение за новия статут на града. Въпросното гласуване е станало в отсъствие на градоначалника, който е бил тогава във Франция по покана на Ирина Бокова.

В позиция на Министерството на културата се посочва, че Копривщица е културно-исторически резерват, който трябва да бъде съхранен, и не е в правомощията на общинския съвет да решава неговия статут. Той може да бъде отменен единствено с решение на Министерския съвет.

Оттам допълват, че според Закона за културното наследство „заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут и категория като културни ценности по смисъла на този закон”.

 

Президентът защити града музей

Реакциите след скандалното лобистко решение на общинарите в Копривщица не закъсняха.

В позиция по проблема президентът Румен Радев заяви: „Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, народните представители от София-област Иван Ченчев, Лало Кирилов и Радослав Стойчев, както и общинските съветници на левицата в Копривщица също се обявиха срещу посегателството на статута на Копривщица и призоваха решението да се ревизира.

Социалните мрежи се наводниха от възмутителни коментари на политици и граждани от цялата страна.

Част от тях гласяха: "Позор за копривщенци!", "Отново отказваме да сме страна, която оценява това, което има", "Самоубийството на едно градче".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България