Общината в Сливен поиска Калояновската тракийска гробница

Калояновската тракийска гробница да бъде предоставена от държавата за безвъзмездно управление на общината, реши местният парламент в Сливен. Повод за решението е желанието на Регионалния исторически музей "Симеон Табаков" в града да експонира могилата и я отвори за посетители.

"Могилата е единствената по средното течение на река Тунджа, с изградена архитектура - каменно съоръжение", каза директорът на музея д-р Николай Сираков.

Тракийската гробница е открита случайно през 1963 година от жителите на Калояново. При проучванията археолозите открили богато украсена гробница на тракийски вожд, погребан заедно с коня си. Сред предметите, извадени от могилата, са златен нагръдник, златни пластини за украса на дрехите, копия, бронзов меч, бронзова лампа, желязна юзда, гръцка червенофигурна керамика и др.

Находките са от ІV век и се съхраняват в хранилището на музея. Експонирането на могилата със сигурност ще предизвика интерес, още повече че Калояново се намира на главния път Бургас-София и е на десетина километра от Сливен.

За социализирането на надгробния обект за последен път се заговори през 2006-2007 година, когато имаше надежди за държавно финансиране. Сега за получаване на средства ще се кандидатства с европроект. Ако той бъде одобрен, ще се сбъдне дългогодишна мечта на археолозите и музейните специалисти, а туристите ще имат възможност да разгледат копия на безценни находки, експонирани там, където са били открити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони