Общината дава заем на болница, за да й се издължи

Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Община Пловдив ще даде нов безлихвен заем на задлъжнялата към куп кредитори Първа градска, която е нейна собственост, този път, за да може болницата да плати борчовете си към самата община. Става дума за натрупаните данък сгради, такса смет и местния налог за моторните превозни средства.

МБАЛ “Свети Мина” не е плащала тези задължения от 2011 г. и натрупаната сума е 179 051,91 лв. Затова зам.-кметът Розалин Петков предлага на общинските съветници да одобрят отпускането на кредита. Той ще е в размер на 180 000 лв. и ще бъде погасен на 18 равни вноски по 10 000 лв.

Болницата неведнъж е получавала безлихвени заеми от общинския бюджет, но за да бъдат платени борчовете към външни доставчици. Планираното сега отпускане на пари малко напомня преместване от единия в другия джоб, на практиката е общината да плаща сама на себе си данъци за сградния си фонд и за автомобилния си парк. Не са редки и случаите, в които администрацията бави погасяването на тези налози и така попада в ситуацията да е едновременно свой кредитор и длъжник.

Първа градска натрупа много задължения в последните години и за да не стигне до фалит, Общинският съвет взе решение да се влее във финансово стабилната общинска болница “Св. Пантелеймон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони