Общината наложи 140 000 лв. глоби на шуменци

Общински инспектори от Шумен съставиха 1 315 акта за различни нарушения през м.г., за по-голяма част вече са издадени наказателни постановления и са наложени глоби за близо 140 000 лв. Сумата е рекордна, защото година по-рано санкциите са малко над 83 000 по 875 изловени нарушения.

Най-глобявани през м.г. са шофьори, паркирали неправилно в Шумен - 783-ма. Общинските чиновници дебнат усилено за престой в зелени площи, по тротоари, близо до кръстовища, на автоспирки. Следват ги шуменците, уличени в незаконно кастрене или отсичане на дървета - 143-ма. Други 129 пък, са били засечени да пият бира или друг алкохол на забранени места пред блокове, по паркове, близо до училища.

72 от наказателните постановления са за шум, 68 са за замърсяване на обществени терени, а 36 шуменци са засечени да разхождат кучета без платена такса за регистрация в общината.

Събрани са близо 50 000 лв. от наложените санкции, а през 2016 г. в хазната са постъпили близо 28 000 лв.

Двойно по-високите постъпления се дължат на повече изловени нарушители, въпреки че инспекторите са с двама по-малко - работят 13 души с работно време до 22 часа вечер. Голяма част от глобените плащат до 7-ия ден от санкцията, за да ползват 20% отстъпка. Освен това, някои глобени са предавани на частни съдебни изпълнители, които бързо събират глобите, отчете главният инспектор Борислав Станев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България