Общината разпореди авариен ремонт на земеделската банка в Търговище

Сградата на Земеделската банка в Търговище е сред емблематичните в града и е архитектурен паметник.

Започна аварийно укрепване на емблематичната сграда на бившата Българска земеделска и кооперативна банка в Търговище. При ремонта се предвижда полагане на временно защитно покритие на покрива, купола и малките капандури на сградата. Ще бъде разчистена растителността по покрива и двора.

Средствата за спешния ремонт бяха гласувани от Общинския съвет по искане на местната администрация, за да се спаси сградата до извършването на цялостен ремонт. Тя е обявена за архитектурен паметник през 1989 г. Зданието е с богато фасадно оформление от флорални мотиви и неокласически елементи.

Земеделската банка е предвидена за цялостен ремонт, като част от културната инфраструктура от инвестиционната програма на Община Търговище, която се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”. Съгласно насоките, сградата ще бъде ремонтирана през 2018 година. Тъй като покривът й е силно повреден и застрашава цялостната конструкция, в момента се извършва аварийно укрепване, за да бъде съхранена до започване на основната реконструкция. Тя предвижда да се запази обликът на сграда, която да стане изложбен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони