Община Асеновград предприема мерки по безопасността на река Чая и местните язовири

Снимка: Архив

Община Асеновград предприема по безопасността на Чая, като за целта междуведоствена комисия извърши оглед в така наречената градска регулация на реката и подробно описа и протоколира участъците, които се нуждаят от прочистване дървесна и храстова растителност. До края на месец ноември трябва да започнат конкретните дейности, така че евентуално повишаване нивото на реката да не създаде проблеми на гражданите и уличната инфраструктура. Тази дейност се извършва с финансиране от общинския бюджет, информираха от екипа на кмета д-р Емил Караиванов. Друга комисия, която е под разпореждането на областния управител на Пловдив Здравко Димитров, пък описва участъците от градската регулация на река Чая, където е нужно да се извърши отнемане на наносите от течението. Очаква се до няколко дни областната комисия да излезе с констатации какви мерки е нужно да се предприемат.

Със заповед на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов бе извършена проверка и на състоянието на общинските язовири. Оторизирана фирма огледа техническото състояние и безопасност на всичките 19 водоема – както на тези, които се стопанисват от общината, така и на тези, които са отдадени на концесия или са под наем. След извършване на проверката бяха изпратени писма на наемателите и концесионерите, в които е описано какви оперативни мерки трябва да вземат за безопасното стопанисване на водоемите. Предписания има и за петте язовира, които Община Асеновград стопанисва директно – мерки за почистване от дървесна и храстова растителност, за подмяна на амортизирани спускателни кранове и преглед на язовирните откоси. За два от язовирите вече има подписани договори с фирми, които в трябва да отстранят нередностите- това са „Елока” и „Пеева нива” край Новаково. По данни от общинската проверка от преди дни, там работата вече е приключила.

Очаква се в близките дни да се сключат договори за обезопасителни дейности и за язовирите край селата Тополово и Червен, с което да се изпълнят всички предписания на фирмата оператор на язовирни стени. За язовира край село Нови извор фирмата е категорична в предписанието си, че неговото извеждане от експлоатация е наложително, но не поради опасност, а заради липса на икономически и други ползи от поддържането му, тъй като той не се ползва за напояване, а няма и риборазвъждане. Предстои да започне съответната процедура, уточниха от общинската администрация на Асеновград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони