Община Асеновград ще изгражда компостираща инсталация за 11,5 млн. лв.

Община Асеновград ще кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци на обща стойност от 11 587 244 лева.

Това предложение на екипа на кмета д-р Емил Караиванов бе прието с мнозинство от общинските съветници в местния парламент, като 90,32 % (10 697 343,65 лв.) от общата сума ще бъдат безвъзмездно предоставени от Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020г.”. Освен това по регламент останалото съфинансиране в размер на 9,68% (889 900,35 лв. е разпределено процентно между петте общини, участници в дружеството на депото в местността „Капсида” – Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки и Садово, на база населението в тях. Всяка от общините ще има дял на съсобственост на така изградените инсталации, като за община Асеновград той възлиза на 55,75%.

Амбициите на общинското ръководство на Асеновград за вложението на тези средства са свързани с успешното изграждане на една инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци и още една инсталация за предварително третиране, събиране и транспортиране на биоразградими и зелени отпадъци.

По регламента на финансирането Община Асеновград ще се възползва от 10 % авансово плащане по проекта. Като изрична част от него е условието, че не са предвидени недопустими разходи. Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата има изготвен анализ от външен изпълнител за разходите и ползите.

От този анализ става ясно, че не се предвижда увеличение на такса смет в Община Асеновград в резултат на проекта, носещ наименованието „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България