Община Варна осигурява безплатна профилактика за близо 9000 деца и възрастни

17 програми за обществено здраве ще финансира община Варна тази година. Броят им е почти двойно по-голям в сравнение с 2018 г., когато местната хазна задели 253 000 лв. за 9 програми. Сега в проектобюджета са заложени 436 000 лв. за скрининг и профилактика на социалнозначими заболявания на 2400 деца и 6500 възрастни.

Сред новите програми за подрастващи са "Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието", "Грижа за деца с диабет и редки ендокринни болести" и "Зеленият двор на Варна" - за ранно разпознаване на отклоненията във физическото, емоционалното и психомоторното развитие на хлапета до 3 г. За възрастните за първи път са предвидени профилактика на рака на гърдата, белия дроб, щитовидната жлеза, маточната шийка и простатата, уточниха от общинската дирекция "Здравеопазване".

Запазват се и традиционните програми за детско дентално здраве, очни болести, рехабилитация при наднормено тегло, лечение на гръбначни изкривявания и слухови проблеми при подрастващите и профилактика на сънната апнея при възрастните. Планира се и развитие на общинската инвитро програма, за която са заложени 283 000 лв. През последните 3 г. местната хазна е финансирала с над половин милион лева 219 двойки с репродуктивни проблеми. Като резултат са родени 40 бебета, отчетоха от дирекцията. Предстои бюджетът за здравни програми да бъде одобрен от местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони