Община Варна прави индустриална зона с бизнеса и държавата

Община Варна обединява терени и ресурс с държавата и частния бизнес за изграждане на модерна индустриална зона на брега на плавателния канал езеро-море. Целта е тя да стане атрактивна за привличане на чужди и български инвеститори. Кметът на града Иван Портних подписа меморандум за сътрудничество с "Национална компания индустриални зони"ЕАД и частната "Транзитна търговска зона"АД.

С тях ще бъде направено общо сдружение, което ще инвестира в инфраструктура и условия за реализация на подготвените кадри във Варна. Градът има 6 ВУЗ-а с над 40 000 студенти, както и добри географски и логистични дадености в Черноморския регион и като най-източната точка на Европа, припомни Портних.

Стана ясно, че общината има свои терени, които се ширят на 220 дка, държавата -няколко парцела по 1.5 до 10 дка, а "Транзитна търговска зона"-над 160 дка, но близо 1/3 от тях в сервитутна зона и в акваторията на канала. Терените в близост до пристанището са удобни за производство и складови бази.

Инвеститорите мислят 20-30 години напред, за това търсят доброто кадрово обезпечаване за своя бизнес, посочи голямото предимство на Варна Стефан Стайков, изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони". При успешно сътрудничество с местната власт в страната са създадени индустриални зони край София, Пловдив, Видин, Русе, Бургас и Шумен. Само за последните две години край София и Божурище са привлечени над 280 млн.лева, каза Стайков.

В създадената от 2001 г. "Транзитна търговска зона" фирми са вложили над 2 млн.лева, развили са над 7 вида производство и са осигурили работа на 160 служители, посочи нейният представител Юлиян Гендов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони