Община Варна сключи договор за заем до 10 млн.евро с ЕБВР

Парите са за съфинансиране на три ключови проекта за града

Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем в размер до 10 160 615 евро за съфинансиране на проектите „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта „Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна”. Документът бе разписан от кмета Иван Портних и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България. Заемът е одобрен с решение на ОбС. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за Варна-зелен град на Варна.

Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите, „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, „Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. ”Аспарухово”, гр. Варна” и „Интегриран градски транспорт на Варна“, припомниха от дирекция „Финанси и бюджет“.

През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България