Община Варна тегли кредит от 10,3 млн. евро за проекти

Община Варна смята да тегли кредит в размер на 10,3 млн. евро, с които да съфинансира няколко проекта. Решението за заема беше гласувано през лятото от местния парламент, а във вторник  предстои общественото обсъждане.

Парите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие с лихвен процент между 2 и 2,6%.

Първият транш ще в размер до 8,1 млн. евро с 3-годишен гратисен период и 9 години за погасяване на главницата, а вторият - до 2,2 млн. евро с падеж до 7 години, първите две от които ще са гратисен период.

Близо 15,85 млн. лв. от парите са предвидени за проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт” и доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта „Златния пясъци”. С кредит от 4,26 млн. лв. ще бъде въведена „синя зона” в центъра на Варна.

По проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна”  са предвидени благоустрояване на междублокови пространства в кварталите"Владиславово" и "Възраждане", рехабилитация на алеи в Морската градина, изграждане на детски и спортни площадки.

6.3 млн. лева от кредита ще бъдат за съфинансиране на проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци, за която има безвъзмездна европейска помощ за близо 28.7 млн. лв. без ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България