Община Варна ще дава поръчки на кооперации на хора с увреждания

Община Варна ще възлага поръчки за изработка на облекло, парапети за инвалиди, метални врати и решетки за училища и детски площадки, за книговезки и тапицерски услуги и др. на кооперациите на хора с увреждания.

Това стана ясно след подписването на споразумение за сътрудничество между кмета на града Иван Портних и председателя на Националния съюз на трудовопроизводителните кооперации /ТПК/ Стилиян Баласопулов. Целта е да се създаде по-активна заетост на седемте ТПК във Варна, в които работят  над 400 души с увреждания.

"Споразумението е силен социален ангажимент от страна на общината към тези хора. Радвам се, че законодателно такова сътрудничество вече е възможно. Убеден съм в качеството на услугите, предлагани от кооперациите и се надявам след една година да можем да отчетем сериозни резултати", заяви кметът. Подобни документи за партньорство Националният съюз на ТПК е разписал с още 20 общини у нас, а във Варна досега си е сътрудничил с районните администрации, отбеляза Стилиян Баласопулов. Според него ТПК имат нужда от повече преференции и подкрепа на държавно ниво, тъй като въпреки че са освободени от данък печалба нямат достатъчно собствен ресурс, за да печелят европейски проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони