Община Велико Търново дава едномесечен срок за погасяване на стари данъчни задължения

Община Велико Търново дава едномесечен срок на жителите на населените места да погасят задълженията си за местни данъци и такси, които са натрупани за предходни години и са надлежно установени с административни актове. Това обяви заместник-кметът Снежана Данева-Иванова по време на работна среща с кметовете и кметските наместници, провела се днес в Общината. Мярката има за цел да насърчи доброволното изпълнение, поясни Снежана Данева-Иванова.

Компромисът дава възможност на жителите на населените места да спазят задълженията си, без да се налага да плащат допълнителни такси за принудително изпълнение. „Процедурите чрез съдия-изпълнител оскъпяват дължимото с близо 30%. С настоящата възможност хората могат да си спестят тези допълнителни разходи”, коментира Снежана Данева-Иванова.

Ако в едномесечния срок жителите не се отзоват, ще бъдат задействани законовите процедури за принудително събиране на установените с актове стари задължения за местни налози.

Към кметовете и кметските наместници бе отправен апел да насърчат събираемостта на местните налози в населените места. „Обмисляме от 2018 година да бъдат отпускани допълнителни финансови ресурси към бюджетите на тези кметства и кметски наместничества, които се справят най-добре”, каза още Снежана Данева-Иванова.

Работната среща засегна и други въпроси, свързани с населените места в общината. На питания за язовирите заместник-кметът проф. Георги Камарашев обясни, че вече е стартирала процедурата по изготвянето на технически паспорти на общинските водоеми. Комисия ще ги обследва и при нужда ще бъдат предприети дейности по почистване, подмяна на елементи и пр. „Няма язовири, чието състояние понастоящем да е опасно или предаварийно”, категоричен бе проф. Камарашев пред кметовете и кметските наместници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България