Община Велико Търново и Италиански културен институт представят изложба на Анджела Окипинти

Община Велико Търново и Италиански културен институт представят абстрактна живопис и скулптурни произведения „Светът на мита и духовността между минало и настояще на Анджела Окипинти“.

Престижното културно събитие ще бъде открито на 11 април в 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Една древна земя като България, богата на символи и съдбовно привличане, както за западната култура, така и за източната от всички времена, не може да не докосне съзнанието на творец като Анджела Окипинти - една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис, която с разоръжаваща семплост превръща ежедневието в космическа хармония.

Анджела Окипинти е родена в Перуджа, но живее и работи в Милано. Завършва живопис в Академията по Изящни Изкуства и специализира графични изкуства и техники за гравиране в Художествената Академия във Флоренция, а след това разширява образованието си в Австрия, Германия и Франция, където именно в Париж, работейки в графичните печатници Леблан и Мурло, се запознава с Пабло Пикасо и Хуан Миро. През 1958 е в Милано, за да работи с Лучо Фонтана в Лабораторията по керамика на Емилио Мариноти.

Повече от 90 са самостоятелните ѝ изложби в частни и обществени галерии, както и в музеите в Европа, Северна и Южна Америка и в Източна Азия. Две големи нейни творби на дърво са инсталирани на корабите ”Конкордия” и „Серена” на компанията Коста Крочиере.

След получаването на множество други награди, тя е удостоена и с титлите Кавалер, Гранд Офицер и Комендатор на Република Италия за заслуги в областта на изкуството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура