Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернет

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Община Елена спечели финансиране по инициативата на Европейския съюз WiFi4EU за изграждане на безплатна високоскоростна мрежа за безжичен интернет. Елена е сред 115-те български общини, които успяха да се класират за безвъзмездната помощ в надпреварата, в която се състезаваха администрации от цяла Европа. Според данни на Европейската комисия раздаването на ваучерите се е решило още в първите 10 секунди от отварянето на конкурса, тъй като тогава са подадени повече от 4000 кандидатури, а броят на финансираните в този конкурс общини е 2800.

Община Елена ще получи ваучер на стойност 15 000 евро за изграждане на безжичен интернет на обществени места – паркове, площади, зали, библиотеки, музеи. Целта на проекта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини от ЕС ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Безплатният интернет ще може да се ползва минимум три години. До края на 2018 г. се очаква класираните за финансиране общини да подпишат споразумение с Европейската комисия за получаване на ваучерите. След това ще имат 18 месеца срок да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на определените от тях места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони