Община Каварна е със запорирани сметки заради дългове към Балчик

Община Каварна е със запорирани сметки заради неизплатени дългове към община Балчик. Общата стойност на задълженията са за сумата от над 600 000 лева. Задълженията са натрупани заради неизплатени такси за ползването на претоварната станция за отпадъци в Балчик, съобщи БНР.

Кметът на община Балчик Николай Ангелов заяви, че претенциите на Община Каварна са по отношение на неефективната работа по сепарирането на отпадъците в Балчик, които възлизат средно на едва 6% за миналата година: "Вземете си платете 100-те процента, а за 5-те, 6-те процента рециклиране ще говорим по-късно, защото вие не плащате и 1 стотинка".

От своя страна кметът на Каварна Нина Ставрева отговори: "Ние категорично отказваме да плащаме на Претоварна станция – Балчик за несвършена работа".

Повече от година претоварната станция за отпадъци в Балчик не работи ефективно. Това стана ясно по време на заседание на Общото събрание на сдружението за регионалното управление на отпадъците в област Добрич. Общините Каварна и Шабла са принудени да плащат веднаж на тон отпадък на самата претоварна в Балчик и втори път на регионалното депо в Стожер. Въпреки това предложението за създаване на комисия, която да следи работата на станцията в Балчик, беше отхвърлено.

"От началото на 2017 година количеството на сепариран отпадък в претоварната станция в Балчик е намаляло драстично. През месец май 2016 година са били сепарирани 885 тона, докато през същия месец 2017 година количеството сепариран отпадък е едва 83 тона. Има месеци, в които сепарацията е под 2%", заяви кметът на община Каварна Нина Ставрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони