Община мобилизира 39 експерти за задържане на децата в училище

Община Раковски сформира днес 4 екипа от 39 експерти от различни сектори в изпълнение на решението на правителството за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Целта на механизма е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни. Причина за въвеждането му пък е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България. "Комплексните мерки и добрата координация между институциите от няколко различни сектора на всяко ниво на управление – национално, регионално, местно и училищно, са крайно необходими", коментира ресорният за образованието зам.кмет на Община Раковски Татяна Бакова.

В екипите за съвместна работа са включени експерти от РУО (Регионалното управление по образование), РЗИ (Регионалната здравна инспекция), служители на РУ на МВР, социални работници, кметовете на населените места, обществени възпитатели, преподаватели в детските градини и училищата. Два от екипите ще отговарят за града, а останалите два ще обхванат населените места на територията на Община Раковски.

Ще бъдат създадени правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, които са в риск от преждевременно отпадане, преждевременно са отпаднали или не могат да бъдат открити на постоянния им или на настоящия адрес. Предстои оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците и засилване на санкционния механизъм спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищното образование.

Предвижда се създаване на процедура за предоставяне на информация от институциите и съвместни действия за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование