Община плаща 910 лева на ухапан от улично куче

Осъдиха Община Разград за бездействие заради агресивно улично куче, което не било изолирано и ухапало млад мъж безпричинно. Пострадалият поискал от кметството 2500 лева. Районният съд в Разград постанови Общината да му плати 700 лева, както и 210 лева разноски за делото.

Инцидентът с ухапването станал на паркинг през април тази година, когато младият мъж се качвал в кола. Внезапно изпод съседен автомобил,  изскочило голямо черно куче, което с лай се нахвърлило върху мъжа и го захапало отзад по крака. Четириногият нападател бил с ушна марка. Ухапаният потърсил медицинска помощ веднага. Раната била обработена, поставена му била ваксина против тетанус и започнал курс против бяс. Мъжът бил стресиран, а близо месец не можел да помага на жена си, която трябвало сама да се грижи за двете им дечица. Едното било на 4 години, а другото пеленаче на 2-3 месеца.

След инцидента пострадалият разпознал кучето и сигнализирал общинската администрация, но реакция от там не последвала.  Хора от квартала заявили, че то било агресивно и не за първи налитало на хора.

От Общината оспорили иска с мотивите, че са изпълнили всичките си задължения за грижите за бездомните кучета, регламентирани в закона, и не би следвало да им се търси отговорност.

Съдът обаче приема, че е налице бездействие от страна на кметството и имало причинна връзка между него и  вредите, нанесени на гражданина.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България