Община Пловдив дава 7000 лв. за идея за приготвяне на безглутенови продукти

12-класник създаде плазмов котлон, консумиращ ток колкото зарядно за телефон

Иванина Черкезова грабна приза "Най-добър млад предприемач" за тази година в конкурса на Община Пловдив с идеята си за приготвяне на безглутенови продукти. Младата дама и екипът й спечелиха не само престижната оценка на журито, но и 7000 лева от общия награден фонд от 15 000 лв. Те й бяха връчени на официална церемония от зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков и Гергана Джугларска от дирекция "Младежки политики" към Министерството на младежта и спорта. "Благодаря на Община Пловдив, че хареса и повярва в идеята ни и ни помага да сме по-близо до осъществяване на мечтата ни за изграждане на обект, където да приготвяме нашите вкусотии“, заяви развълнувано победителката Иванина Черкезова. Бизнес проектът е насочен за консумация от алергични към глутен хора, а асортиментът включва ръчно изработени солени и сладки продукти, солети, бисквити, кексове и други.

 

Втора награда и 4000 лева грабна идеята за производство на плазмов котлон на 12-класника Николай Чотров. Той учи технологии и софтуер и вече е влязал в контакт с две големи вериги магазини за черна и бяла техника, където ще има възможността да продава своя иновативен продукт. По време на провеждането на отделните етапи от конкурса, Николай Чотров и неговият сътрудник показаха нагледно котлон, който използва плазма и който консумира ток, колкото едно зарядно на телефон. "Котлонът може да се вгражда в кухненски плот, но може и да се използва самостоятелно", уточни Николай Чотров.

Община Пловдив даде на носителите на двете трети награди по 2000 лв. – на Росен Чакъров за идеята му за демо кулинарна академия и на екипа на Бирсен Алиманова за проект "Книгосвет", с помощта на който може да се осветяват страниците на книгите, така че да може да се чете в тъмното вечер или през нощта. Росен Чакъров и Николай Чотров спечелиха и поощрителни награди – езиков курс и радиореклама. Конкурсът "Най-добър млад предприемач" се провежда за осми път от Община Пловдив и цели да подпомогне финансово идеите и бизнес плановете на амбициозни местни младежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България