Община Пловдив за втори път домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга”

Община Пловдив ще е домакин за втори път на инициативата „Стара хартия за нова книга”, която ще се проведе на 23 септември между 10 и 14 часа на площад „Стефан Стамболов” в града под тепетата. Там всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите на кампанията „Стара хартия за нова книга“ от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ се обединяват около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Затова и неслучайно напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата”. Талисман на кампанията „Стара хартия за нова книга” през тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои – Пърси Джаксън,син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният тийнейджър с талант да се забърква в неприятности е познат на българските читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън „Пърси Джаксън и Богововете на Олимп”, публикувана от издателство „Егмонт”.

За децата на Пловдив на 23 септември ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън, които ще им донесат куп награди на фона на много музика и танци. Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга” също е вдъхновена от митичната тема – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории”. Децата ще бъдат проворикани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които ще се развива действието, зависят изцяло от въображението на малките творци на възраст до 18 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони