Община Пловдив изгражда 100 велопаркинги с 1600 паркоместа и пуска 800 колела под наем

Първата в Пловдив система за споделено ползване на велосипеди ще бъде въведена и ще стане факт още в първите месеци на 2017 г., стана ясно по време на съвместен брифинг на кмета Иван Тотев и ресорния за спорта зам.-кмет Георги Титюков.

Предвижда се в град под тепетата да се изградят около 100 велопаркинги с по 16 конзоли средно или общо 1600 паркоместа. Освен това се планира внедряването на система за наем на 800 специално изработени колела, които ще разполагат с допълнителни екстри срещу кражби.

Проучват се възможностите за кандидатстване по европейски програми за финансиране на проекта. "Това е част от стратегията "Пловдив – град на велосипедиста 2010–2020", уточни Титюков. Той припомни, че градът вече разполага с 48 км модерни велоалеи, изградени по европейски проект, както и че при реконструкцията и строителството на булеварди, се изграждат нови алеи. "Пловдив е град, който за 15-20 минути може да бъде прекосен с колело. Затова е много важно въвеждането на този алтернативен транспорт“, допълни зам.-кметът Георги Титюков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони