Община Пловдив купува още 1500 тона сол за борба с преспите

Община Пловдив ще попълни запасите си от сол с нови 1500 тона, с които ще води борба със заледянето на градските пътища, подлези и надлези до края на най-тежката от началото на 21-ви век зима. По разпореждане на изпълняващия длъжността кмет Розалин Петков е обявена обществена поръчка за доставка на 1500 тона сол срещу 186 000 лв. без ДДС по договаряне.

Преди старта на зимния сезон на 15 ноември ОП "Чистота" разполагаше с 4777 тона сол в складовете си, но след последния 90-часов обилен снеговалеж от тях не остана почти нищо. Зимните дежурства по снегопочистването по график продължават до 15 март и затова от Община Пловдив се запасяват с нови количества сол, тъй като и синоптиците не могат да предвидят какво ще е времето през февруари и в месеца на Баба Марта.

От ОП "Чистота" съобщиха, че до момента само от пешеходните зони в центъра на Пловдив са извозени над 4000 кубика сняг. От общинската комунална фирма разпространиха и грифики, заснети с GPS, на реално обработен маршрут за една нощ от 1 снегорин и 1 разпръсквач в район "Централен". Такива графики има за всяка снегопочистваща машина, работила в Пловдив във всеки един час от денонощието. "На пълни обороти през всичките дни и нощи на снеговалежа работеха 55 снегорина, 26 разпръсквача, 8 челни товарача и 9 малогабаритни мултифункционални машини за пешеходните зони и велоалеите. Според действащата GPS система няма неизпълнени курсове от "Чистота" и от фирмата подизпълнител "КМД", увери инж. Иван Стоянов. Според отчетите тази зима снегорините в Пловдив са обработили общо 35 000 км пътни настилки, а разпръсквачите на сол - над 100 000 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони