Община Пловдив купува 5 нови коли за 315 000 лв.

Община Пловдив ще тегли кредит от 315 000 лв. за закупуването на лизинг на 5 нови автомобила, ако предложението на заместник-кмета Розалин Петков бъде подкрепено с гласовете на старейшините в местния парламент на първата след лятната ваканция сесия.

Три от колите ще бъдат товарни микробуси и ще бъдат предоставени за нуждите на Домашния социален патронаж, който има над 400 потребители в шестте района на града под тепетата, а останалите две МПС-та ще отиват в разпореждане на общински дирекция „Социална политика” и общинско предприятие „Младежки център” – съответно лек автомобил и пътнически микробус с 6+1 места.

Срокът на финансовия лизинг е 24 месеца, а основанието за поемането на нов дългосрочен дълг е свързано с необходимостта от осигуряване на нови автомобили за нуждите на съответните звена в структурата на Община Пловдив.

Сегашните 6 микробуса, с които разполага Домашният социален патронаж са втора употреба, а половината от тях са произведени в периода 1990-1995 година, като за гориво и резервни части през последните 2 години са отишли близо 60 000 лв. – 31 370 лв. през 2015 и 28 315 лв. през 2016 г. Подмяната на тези три най-стари микробуси с нови ще намали драстично разходите за гориво, поддръжка и смазочни материали и ще повиши качеството и ефективността на социалните услуги в града под тепетата, са мотивите на заместник-кмета Розалин Петков.

Общинска дирекция „Социална политика” предлага над 50 различни услуги, за които също е спешно необходимо превозно средство. Новият договор за лизинг ще бъде подписан при лихва от 7%, като това ще е осмият заем, който Община Пловдив има да изплаща, но според кмета Иван Тотев и екипа му това не е проблем заради цветущото здраве на общинските финанси, отчетено дори от министър Владислав Горанов, и високия кредитен рейтинг на местната власт под тепетата. До края на 2017 г.

Община Пловдив ще има дълг от 45 810 753 лв. според бюджетната прогноза, гласувана от местния парламент при одобрена от него максимална граница от 54 млн.лв. и лимит за поемане на нови заеми от 7 млн.лв. за тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България