Община Пловдив поиска държавата да й подари летището

Снимка - Уикипедия

Община Пловдив иска държавата да й прехвърли безвъзмездно всичките си 220 822 акции от летище Пловдив, всяка от които е на стойност 5 лв., около 40 сгради и няколко имота в землищата на селата Крумово, Катуница и Ягодово. Предложението кметът Иван Тотев да задвижи искането за дарението беше внесено като извънредна точка в дневния ред на последната преди лятната ваканция сесия на Общинския съмет и гласувано с вуншителното многопартийно мнозинство от 38 гласа „за“, само двама съветници се обявиха „против“, а други двама се въздържаха.

Предложението изненада съветниците, защото презз май м. г. стартира процедура по концесиониране на летище София, съпътствана с обжалвания, но в крайна на сметка в края на март т. г. за концесионер беше избран консроциум с участието на китайската фирма „Хайнан“. „Китайците“ трябваше да подпишат договор до 15 юни, поискаха и получиха един месец отсрочка, но така и и не внесоха нужните документи. Оттогава от Министреството на транспорта отказват информация какво става с процедурата и ще подпишат ли договора с класирания на второ място участник – консорциума между Тракия икономическа зона и ПИМК.

В предложението общината да поиска 100% от акциите на летището и куп имоти за концесията не става и дума. „Ако има концесия, няма да ни го дадат, ако няма, ще ни го дадат“, обясни зам.-кметът Розалин Петков. Той беше атакуван от много съветници, че общината иска летището, без да има ясни планове как ще го стопанисва. „Днес може да е рано, но утре ще е късно. Искаме летището сега, а процедурата е дълга и ще имаме време да подготвим концепция какво ще го правим“, заяви той. Кметът Иван Тотев не присъства на дебата, но преди това обясни, че искането е „морален акт“, с който градът иска да покаже, че не може повече да чака нещо да се случи на летището.

В дискусията се чуха и закачи от типа, че е време общината да си направи фондация за закупуване на самолет и да си назначи стюардеси, но накрая мнозинството гласува общината да се сдобие с летище Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България