Община Пловдив преструктурира бюджета си заради постановление на Министерски съвет

Община Пловдив

Община Пловдив ще преструктурира бюджета си за 2017 година на следващата сесия на местния парламент на 8 юни, след като стана ясно, че държавата ще поеме финансирането на всички инфраструктурни проекти, свързани с домакинството на Европейска столица на културата през 2019 г.

Всички средства, които са гласувани в бюджета на града за културна инфраструктура - за кино "Космос", галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон", сградата на Градската художествена галерия в Стария град и площад "Централен", ще бъдат пренасочени

за финансиране на културни събития, поясни кметът Иван Тотев.

С пари от държавния бюджет ще закупи и мобилната зала за култура, а всичко това става възможно и факт след промяната на механизма на финансиране на инициативата "ЕСК 2019" и приетата в сряда от Министерски съвет нова "Многогодишна програма (2015-2019 г.) за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град. Тя отменя старата, приета от правителството през април 2015 г.

Според новата програма средствата за изпълнението й ще са в общ размер от 76,4 млн. лв. - 20 млн. лв. от държавния бюджет, 46,4 млн.лв. от бюджета на Община Пловдив и 10 млн. лв. от спонсори и други източници. 4 млн. лв. от републиканския бюджет вече са преведени през 2015 г. за строителството на зоологическата градина край гребния канал, а останалите 16 млн.лв. ще се изплатят на 2 транша - 7 млн.лв. до края на 2017 г. и 9 млн. лв. през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България