Община Пловдив трябва да върне 130 000 лв. европари за Онкодиспансера

Община Пловдив ще трябва да върне 128 640,01 лв. европейско финансиране за доставка на оборудване за Комплексния онкологичен център (КОЦ), след като от МРРБ са засекли нарушения при една от обществените поръчки - за системата за виртуална симулация с компютърен томограф за лъчепланиране. При избора на изпълнител Община Пловдив е въвела ограничителни условия в разрез със закона и е скъсила сроковете за подаване на оферти и затова управляващият орган е наложил финансови корекции в размер на 214 080 лв.

От тях 128 640,01 лв. е европейското финансиране по оперативна програма "Регионално развитие", което градската управа под тепатата като бенефициент ще трябва да възстанови, а 85 439,99 лв. са собствен принос. По ЗОП срокът за получаване на оферти е 45 дни, но достъпът до документацията за участие е бил деактивиран още на 14-ия ден - 26 февруари 2013 г-, след като обявлението за въпросната обществена поръчка е направено по електронен път на 12 февруари 2013 г.

Другата нередност е, че общината е изискала от кандидатите да представят разрешение за търговия на едро с медицински изделия на територията на България. Това ограничава евентуални чуждестранни участници в конкурса, а те имат право да кандидатстват, ако представят еквивалентен документ, издаден от държавата, в която са регистрирани. За доставчик на апаратурата е избрана фирма "Медимаг-МС" ООД, а стойността на договора е 892 000 лв. без ДДС.

Общината е обжалвала наложените корекции, но с решение от 20 декември 2016 г. Административен съд-Пловдив ги потвърждава, а освен това трябва да плати и 4670,80 лв. разноски за хонорарите на юристите на МРРБ. Решението подлежи на обжалване пред ВАС (Върховния административен съд).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини