Община Пловдив финансира 8 книги на местни автори с 16 100 лв.

Осем книги на местни автори и важни за града под тепетата издания ще бъдат финансирани с обща сума от 16 100 лв. от Община Пловдив. Това съобщи бившият депутат Младен Влашки, председател на 7-членното експертно жури, назначено със заповед на кмета Иван Тотев.

Осемте книги бяха избрани от подадени общо 28 проекта в различни жанрове, оценявани от трима преподаватели в Пловдивския университет, трима изявени местни писатели и един историк по ясни и точни критерии по 10-балната система.

Проекти, събрали под 35 точки, изобщо не се разглеждат, гласи регламентът. Най-много точки - 56, от всички 28 проекта през 2016 г. събра книгата по краезнание на телевизионния журналист Евгений Тодоров "Запомнете Пловдив-3". Тя ще бъде финансирана от Община Пловдив с 2500 лв., като същата сума ще получат още двама автори - Георги Стоянов за романа "Небесен огън" и Андрей Андреев за издаване на монографията "Възрожденският Пловдив и музиката".

По 2000 лв. финансова помощ ще получи Величка Настрадинова за книгата си "Три приказки" и Атанаска Петкова за рома "Сълза от изгрева". Поетесата Ина Иванова ще получи 1800 лв. за стихосбирката си "Малки букви", а проф. Никола Балабанов - 1300 лв. финансова подкрепа за литературно-историческия си труд "Йоаким Груев - най-пловдивският книжовник". За документалната книга "Истории от тютюневия град" на Пенка Калинкова пък е отпусната сумата от 1500 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони