Община Пловдив ще бори преспите със 101 машини и 4200 тона сол

87 тона калциев хлорид ще спират обледяването на пешеходните зони, площади и велоалеи

Община Пловдив ще бори тази зима преспите по улиците и булевардите на града под тепетата с 4200 тона сол, 87 тона калциев хлорид и 101 машини, чийто технически преглед е насрочен за 14 ноември (вторник). Това е наличната техника за зимно снегопочистване и снегоизвозване, с която разполагат общинско предприятие „Чистота” и подизпълнителите от „КМД” АД в базите им на улица „Даме Груев” и „Братя Бъкстон”.

„Ние разполагаме с 15 снегорина, 6 разпръсквача на сол и 2 челни товарача, а в „КМД” имат 40 снегорина, 20 разпръсквача и 6 челни товарача”, съобщи директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов. Той допълни, че общинското предприятие ще използва осемте си мултифункционални машини, с които се поддържат зелените площи през останалите 3 сезона от годината,  за почистване на пешеходните зони и площади в центъра на града и на 60-те км велоалеи. По тях срещу обледяване тази зима ще се разпръсне наличният калциев хлорид, от който в складовата база има 87 тона.

За стопяването на снега по булевардите и улиците в града под тепетата ще бъдат използвани 4136 тона сол, като 626 тона са останали от миналата люта зима, а ново количество от 3500 тона ще бъде закупено до края на месец ноември, когато на практика ще стартират и зимните дежурства. „Първите 2500 тона сол вече са доставени, чакаме още 1000 тона по обществената поръчка, която сме направили”, уточни шефът на ОП „Чистота”. Иван Стоянов се похвали, че от ОП „Жилфонд” са им предоставили един малък самосвал, който ще бъде използван за разпръскване на сол по улиците и алеите на тепетата в Пловдив. Досега служители на ОП „Чистота” са разпръсквали с ръце солта по хълмовете, но тази зима тази дейност ще бъде извършване освен от самосвала и от три малки многофункционални машини „Бобкат”, с които и ще се почистват и алеите в подножието на Бунарджика и Джендем тепе.

Сняг ще ринат и 435 чистачки ръчен труд, които имат грижа основно за почистване на зоните около автобусните спирки на градския транспорт и подлезите. На всички спирки ще бъдат поставени чували с пясък, макар че от 2012 г. насам той се използва само в краен случай и при високи минусови температури и де факто не се разхвърля по улиците и тротоарите, за да не се замърсява въздуха в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони