Община Раковски сред претендентите за короната в конкурса „Екообщина 2017”

Община Раковски е сред претендентите за короната във второто издание на конкурса "Екообщина" в  категория та „Енергийна ефективност на сградите”, съобщиха от екипа на кмета на Раковски Павел Гуджеров, който е бивш заместник-министър на околната среда и водите. Критериите за участие са за община с население под 40 000 жители с най-голям напредък в сферата на енергийната ефективност на сградите и  с население над 40 000 жители с най-голям напредък в сферата на енергийната ефективност на сградите. Инициативата се организира от Посолството на Франция в България. Целта е да се насърчи устойчивото развитие на българските общини в няколко области. Община Раковски се възползва успешно  от Програмата за енергийна ефективност както и от други програми, финансирани от Националния доверителен екофонд.

В предходния мандат на местната управа  са санирани всички училища и детски градини на  територия на общината.  " Красивото читалище в центъра на Раковски изглеждаше по много различен начин, преди да го реновираме. С 400 000 лв. направихме пълно саниране, подменихме дограмата, нов покрив. Кандидатстваме за сградата на общината и на още едно читалище. По Програмата за енергийна ефективност имаме 4 обекта – блоковете в Раковски и един в Шишманци", коментира кметът Павел Гуджеров. Санирането на блоковете в община Раковски продължава, а стартът  бе даден през март тази година.  Проектът е изцяло финансиран от Националния бюджет, като общата стойност е  1 137 120лв. Успоредно с ремонтните дейности  по санирането , на готовите лицеви части на жилищните блокове грейна лика на Георги Сава Раковски и герба на общината.

Конкурсът „Екообщина” е платформа, която за втора година ще популяризира постиженията на българските общините в категориите "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Устойчива градска мобилност" и "Енергийна ефективност на сградите". Енергийната ефективност на сградите е от основно значение, тъй като  сградите заемат първо място по енергийно потребление, изпреварвайки транспорта. Сградният фонд включва не само промишлените обекти, но и домакинствата и търговските обекти. Общините имат ключова роля със своето пряко управление на обществения сграден и стимулите, които въвеждат, за да насърчат предприятията и гражданите, на нивото на отделния жител, да инвестират в подобряването на енергийната ефективност на частния сграден фонд. В началото на октомври ще  бъдат отличени добрите практики и опитът на онези общини, които полагат системни усилия за постигане на високи екологични цели и ще се даде възможност на една община лауреат от издание 2017 на конкурса да представи инвестициите и добрите практики, които е развила, както и да сподели получения опит благодарение на учебното си посещение във Франция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони