Община Свищов получава безвъзмездно 324 000 лв. за социални услуги

Община Свищов подписа договор с Министерство на труда и социалната политика по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Съгласно споразумението Общината ще получи 100% безвъзмездна финансова помощ в размер на 324 166 лв., за реализирането на Проект „Правото на труд – право за достоен живот“.

Проектът надгражда и доразвива мрежата от социални услуги в Община Свищов, с разкриването на нови услуги- „Социално-консултативен център" (СКЦ) и „Социален асистент"(СА), които са интегрирани и взаимно обвързани.

"СКЦ е иновативна социална услуга. Тя подкрепя безработни,лица с увреждания и членовете на техните семейства за по-активно поведение, самореализация и излизане на пазара на труда, което да повлияе върху социалната и професионалната им реализация и да повиши качеството им на живот.Ще се предлага пакет от стимулиращи дейности в т.ч. индивидуално социално и психологическо консултиране и подкрепа за повишаване на самооценката, промяна в нагласите и овластяване, информиране,консултиране и ориентиране с цел подпомагане на лицата при избора им на подходяща професия. Предвидени са мотивационни тренинги и обучения за придобиване на пригодност за заетост, умения за независим живот, за търсене на работа и поддържане на добра работна репутация", обясниха от кметската управа на крайдунавския град.

Потребителите на СКЦ ще бъдат насочвани и подпомагани при регистриране в ДБТ или започване на работа. Предвидено е  15 лица с увреждания да започнат работа. СКЦ ще разполага с информационни материали и фонотека.

"Услугата „Социален асистент“ е предназначена за 40 деца с увреждания и включва лична помощ, подкрепа и социално включване, помощ за комунално-битови потребности. Тя цели да отмени членове на семейството в грижа за лицето с увреждане и да им даде възможност за реализация и активно включване в социалния живот. Пълната обвързаност с интереса на семейството в посока преодоляване на безработицата и повишаване качеството на живот прави услугата различна от съществуващите подобни до момента. В услугата ще бъдат обхванати минимум 40 потребители.

Проектът се реализира в партньорство с Фондация ЕКИП. Партньорската органицзация ще проведе професионално обучение по професия „Социален асистент“ с 25 участници. От тях минимум 20 ще бъдат назначени на работа", поясниха още от общинската администрация в Свищов.

Дейностите по проекта ще стартират на 1 май. Той е с продължителност 20 месеца и приключва на 31 декември идната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България