Община Свищов ще бъде газифицирана по проект за 4,72 млн. евро

На територията на община Свищов ще бъде изграден преносен газопровод, информираха днес кметът Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет д-р Кирилов . „Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се сключили Договор за грант № 057, с който се отпуска безвъзмездна финансова помощ от Международен Фонд „Козлодуй” за изграждане на три преносни газопровода с автоматични газорегулиращи станции (АГРС) до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог. Общата прогнозна стойност на трите проекта се оценява на 21 790 000 евро, от които безвъзмездната финансова помощ от Международен Фонд „Козлодуй” е в размер на 11 000 000 евро. Съфинансирането от “Булгартрансгаз” ЕАД е в размер на 10 790 000 евро. Предвидената индикативна стойност на проекта до гр. Свищов е в размер на 4,72 млн. евро, от които 50% се осигуряват от Международен фонд Козлодуй.

Реализирането на проекта ще даде възможност за газификация на община Свищов, както и ще осигури потенциална възможност за захранването на потребители с природен газ. Изграждането на преносния газопровод ще доведе до съществени икономически, обществени и социални ползи и ще повиши енергийната ефективност в региона. Съществен ефект от газификацията на общините е повишаване на сигурността и качеството на  енергоснабдяването , като по този начин ще се избегне необходимостта от осигуряване на запаси от твърдо гориво. Осигуряването на природен газ до местната индустрия е ключова предпоставка за стабилно развитие и растеж на икономиката в региона, като ползите от реализирането на проектите са свързани основно с намаляване на разходите за енергия, повишаване на енергийната ефективност и с качеството на живот. Замяната на твърдите горива с природен газ ще доведе до намаляване на емисиите на вредни вещества, като серни оксиди, азотни оксиди, летливи органични съединения, въглероден оксид, прах и др., и ще допринесе за опазване на околната среда.

 

Предстои избраният консултант за проектиране “РАП Системс България” ООД да определи най-подходящият вариант на трасе на преносен газопровод до гр. Свищов, съобразен с техническите и екологични аспекти на района. Предложени са два варианта на проектните трасета в изпълнение на изискванията в решение на РИОСВ Велико Търново, като същите са съобразени с наличието на защитени територии и не преминават през национални и природни паркове, резервати и природни забележителности, защитени местности и в максимална степен е избегнато пресичането на горски територии. Дължината на трасетата, посочени в  различните алтернативи, е както следва: Вариант А – 41 686,09 м; Вариант В – 39 726,36 м.

Двата варианта на газопровода са разположени  на територията на Област Велико Търново и преминават през Община Павликени и Община Свищов, като в община Павликени се включват землищата на с. Горна Липница, с. Батак, с. Сломер, с. Караисен, а в община Свищов – землищата на с. Горна Студена, с. Овча Могила, с. Козловец, с. Българско Сливово, с. Царевец, гр. Свищов.

Развитието на газопреносната мрежа в страната с новото газопроводно отклонение, чието изграждане е планирано да завърши до 2019 г., ще даде възможност за газификация на общините Свищов и Павликени. Реализирането на проекта ще позволи доставката на природен газ и до други общини, чрез изграждане на газоразпределителни мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции