Община Сопот застрашена от фалит заради нов дълг от 3,6 млн.лв.

Община Сопот е отново на ръба на фалита заради появил се нов дълг от 3 599 860 лв. за пречиствателната станция за отпадни води (ПОСВ) на града, сагата около която продължава десета година. За капак в момента тя работи на ръчен, а не автоматичен режим заради липса на нужната система за връзка между хардуера и софтуера на съоръжението.

На 20 ноември кметът на Сопот Деян Дойнов получил писмо от упхравляващия орган на оперативна програма "Околна среда", че трябва да плати въпросната сума до 30 ноември, тъй като проектът за ПОСВ не е приключен в срок - до 31 декември 2015 г. "Тази сума е непосилна за община като нашата с годишен бюджет от 5,5 млн.лв., а за капак след 30 ноември започват да текат и лихви по нея. Май ще трябва да назначим екстрасенс в общината, който да предсказва откъде ще избухне поредната бомба от минното поле, което ни остави в наследство предшественикът ми Величко Личев", коментира кметът Дойнов.

"Ще обжалваме пред МОСВ тази санкция от 3,6 млн.лв. Ще се позовем на заповед на министър Ивелина Василева от 18 декември 2015 г., с която тя спира проекта за ПОСВ-Сопот. Тази пречиствателна станция ще ни излезе златна и за над 11,7 млн.лв., ако платим и тези 3,6 млн.лв.", коментира зам.-кметът на Сопот Николай Новаков и разкрива, че частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Марияна Обретенова, на която до момента община Сопот е платила 6 113 000 лв., е предявила претенции за още 900 000 лв. за ПОСВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони