Община Тетевен отбеляза празника Сирни Заговезни

Сирни Заговезни се чества 40 дни преди Великден и е началото на Великите пости. На този ден по-младите членове на семейството искат прошка от по-възрастните.

Сирни Заговезни бе отбелязан и на площад ,,Сава Младенов“ в Тетевен. Около традиционна трапеза деца от Центъра за подкрепа и личностно развитие пресъздадоха ритуали, характерни за празника - християнска прошка, играта „Хамкане“, прескачане на огън и гонене на злите духове.

Проведе се и обичайният за Сирни Заговезни парад на маската. Деца от детските градини ,,Незабравка“ и ,,Детелина“, НУ ,,Хаджи Генчо“ и Центъра за обществена подкрепа дефилираха със своите костюми. Талантливите ученици от иновативното училище в село Черни Вит направиха празника още по-вълнуващ със своите народни изпълнения.

На мероприятието присъстваха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, жители и гости на града. Д-р Бояджиева поздрави всички за празника като подчерта, че празници като днешния, ни напомнят, че сме горди българи, имащи своите уникални обичаи и чествания, които трябва да предаваме на следващите поколения.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България