Община Търговище дава на градините допълнителни пари за материали и играчки

Още 22 778 лева да бъдат разпределени между детските градини в Търговище за осигуряване на обучителни материали, консумативи и други. Това е записано в докладна записка за промени по бюджета, която внася кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров на последната сесия за годината на Общинския съвет, съобщават от местната администрация.

Всяка от детските градина ще получи половината от таксите за месеца, внесени от родителите на малчуганите, които я посещават. Така градина „Звънче” ще подпомогне дейността си с 2 962 лв., а „8 март” с 2765 лв. По над 2000 лв. ще бъдат върнати в градините „Веселушко”, „Слънце” и „Пчелица”. В „Снежанка”, „Приказка”, „Червената шапчица” сумите са по над 1700 лв., уточняват от администрацията.

Всички 12 детски градини и филиалите им на територията на община Търговище ще бъдат финансирани по този начин. Така общинското ръководство на Търговище продължава да изпълнява ангажимента си, който пое при въвеждането на таксите, за споделяне отговорността с родителите и спиране на нерегламентираните събирания на пари от тях. Миналата сесия също одобри половината от таксите да бъдат разпределени между детските градини. За следващата година тези суми ще бъдат включени в издръжката, която получават всеки месец.

Останалите 21 015 лева от таксите от ноември ще бъдат вкарани в резерва на Община Търговище, с цел закупуване и монтиране на пожароизвестителни системи в детските градини. Общата сума за тези инсталации ще бъде включена в проекта за капиталова програма на Общината, който се подготвя в момента, допълват от администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България