Община Търново дофинансира Хуманитарна гимназия приела едва 24 деца тази година

За поредна година Хуманиарна гимназия във Велико Търново беше дофинансирана за сметка на местния бюджет с 35 000 лв. Съветниците гласуваха единодушно отпускането на сумата, но бъдещето на гимназията ги вкара в спор. От Реформаторския блок призоваха директорката Жоржета Ангелова през октомври да представи план за развитието на школото за периода 2018 – 2020 г. Колегите им подкрепиха при гласуването това предложение.

„До кога ще продължава това дофинансиране? Правим го за поредна година и ако нищо не се промени, ще го правим и през следващите десетилетия. Затова настояваме ръководството да даде визията си за периода поне до 2020 г. Емоциите не решават проблемите. Аз гласувах на времето със сърцето си против закриването на това училище, но сега разумът ми говори друго. Трябва да си дадем отговор на въпроса жива ли е Хуманитарна гимназия?” , заяви Мирослав Трифонов от Реформаторския блок.

„Освен, че е второто училище в България и е давало облика на Търново, пари за това училище дава човек, който дори не е от града, а е от Стара Загора. Затова най-малкото е неморално да говорим за закриването на гимназията. Искате отчет на директорката и план – защо не поискаме отчет на „Етър” дали ще остане в „А” група срещу 300 000 лв., които му дадохме, а искаме отчет на директорката? Тя какво да направи – къде са хуманитарните паралелки? В другите училища. Тук е проблемът и аз няма да спра да казвам, че ще подкрепя всеки лев, който даваме да образование.” – каза съветникът от движение „Царевград за Велико Търново” Стефан Михайлов.

Сумата от 35 000 лв. беше гласувана единодушно. Едва 24 деца е приела тази година Хуманитарната гимназия във Велико Търново. Учениците ще бъдат разпределени в две маломерни паралелки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони