Община Шумен дава употребявани плочки за "направи си сам тротоар"

Работници разчистваха тротоара от изкоренените дървета и счупени стълбове.

Извадени са от райони, където се прави цялостно обновяване

Фирми ремонтират пешеходните зони за 650 000 лв.

В Шумен инициативни и сръчни съседи могат и сами да си ремонтират тротоарите пред жилищните блокове и къщи, общината дава плочки втора употреба. Те са извадени от райони, където се прави цялостно обновяване.

За инициативата "направи си сам тротоар" е нужно само да се подаде заявление и общински чиновници да видят и заснемат терена, който ще се ремонтира, каза Валентина Йорданова, шеф на дирекция "Устройство на територията". До момента само петима шуменци са поискали материали от кметството. Един искал да облагороди района около вилата си, но кметството дава плочки само за обществени пространства, уточни тя. Задължително след ремонта мястото отново се посещава и снима от кметски чиновници.

Отделно общината е отделила 650 000 лв. за ремонт на тротоари в града по 54 улици. В повечето случаи ще бъде положен асфалт, а не тротоарни плочки. Обновяването на тротоарите в Шумен е свързано и с премахване на стари дървета, чийто корени са образували "планини" насред пешеходните зони. Започва премахване на 14 дървета от вида липа и ясен по ул."Марица" в града със съгласието на домоуправители и живеещи там. Ландшафтният архитект на община Шумен Десислава Лунчева заяви пред журналисти, че общината ще сади на есен само дървета, подходящи за градска среда. Досегашните на по 50-60 г. не са били подходящи за улично озеленяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България