Община Шумен: "Не пътувайте"

От община Шумен се обръщат към гражданите да не предприемат пътувания извън населените места. Обстановката се усложнява от изключително тежките метеорологичните условия. Духа силен вятър, има снегонавявания, преспи и ограничена видимост. Това затруднява движението по пътищата. Два автомобила са закъсали на пътя между кв. “Дивдядово” и село Мараш и пречат на работата на снегопочистващата фирма, съобщават от кметството. От фирма “Барс” АД призовават шофьорите да потърсят помощ и колите им да бъдат изтеглени, за да се освободи платното за движение на почистващата техника.

В пет от общините в региона е обявено бедствено положение - Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново и Хитрино. Областният управител Донка Иванова определи срока му на 4 дни до 10 януари.

По информация от обяд 51 населени места в Шуменско са без ток, нарушено е водоподаването в някои села, остават затворени и много пътища. По данни на Областно пътно управление е възстановено движението на автомобили до 3,5 тона по път II-73 Шумен - Карнобат /Ришки проход/, отворен е пътят за Търговище, както и АМ "Хемус" в посока за Варна.

"Наши основни задачи остават разчистването на пътищата и възстановяването на електрозахранването, като се надявам до края на деня в преобладаваща част от населените места да има ток", каза Иванова по време на заседание на областния щаб по бедствия в събота.

На него беше обсъден и проблема с доставката на хляб, за който "Труд" писа и бе уточнено, че пожарни коли ще придружават камионите и през следващите дни при заявки от страна на търговските вериги.

Неучебни дни по решение на кметовете са понеделник и вторник в общините Нови пазар, Велики Преслав, Каспичан, Върбица, Венец, Каолиново, Никола Козлево и Смядово. В Шумен и Хитрино към момента неучебен ден е 9 януари.

Областният щаб остава в повишена готовност, продължава оперативна връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България