Община Шумен усвоява 1,5 млн. лв. за дефектни улици

Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов дава краен срок до идния вторник да бъдат отстранени пропаданията по улиците на града след изпълнението на проекта за воден цикъл /канализационна и водопроводна мрежа б. а/. Последният срок е посочен в писмо до ръководителя на обединение "Аква Билд Шумен" Георги Станилов и представителя на строителния надзор инж. Илияна Бонева от обединение "Дейта Груп Инвестицонно проектиране". Кметът пояснява, че в момента се изчисляват разходите, необходими за ремонтите и ако до 25 октомври дефектите не са отстранени, общината ще предяви иск по банковата гаранция на изпълнителя. Тя е малко над 1,5 млн. лв. и е направена в полза на общината.

От месец май т. г. до октомври до изпълнителя са изпратени 6 уведомления, в които са описани всички аварирали участъци. Настоява се да бъдат възстановени пропаданията на пътните настилки, които някъде достигат до 50–60 см и са сериозна предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Освен това, по време на експлоатацията на новоизградената водопроводна и канализационна мрежа е установено, че на няколко места липсват сградни канализационни отклонения, предвидени по проекта. На кръстовището на ул. “Лозенград” не е направена връзката между старата и новата канализация. По ул. “Еделвайс” близост до кръстовището с ул. “Петко Българанов” не е възстановена асфалтовата настилка в първоначалния й вид, преди да започнат строителните дейности.

Според условията в договора за изпълнение на обекта, ако фирмата изпълнител не отстрани появилите се дефекти, възстановителните работи могат да се извършат от община Шумен, а стойността на ремонта да бъде заплатена от банковата гаранция на изпълнителя, напомнят от кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони