Общините искат реално местно самоуправление

Финансовата децентрализация у нас е сред най-сериозните проблеми пред местната власт. Тя не се получава, държавата делегира все повече дейности на общините, но принципът, по който се разпределят парите, не се променя, коментираха в студиото на БНТ инж. Хасан Азис, Донка Михайлова и Иво Димов.

Хасан Азис, кмет на Кърджали, обърна внимание на приетото вчера на Общото събрание на Националното сдружение на общините Общинско послание към бъдещето Народно събрание и Министерски съвет. В него основното полслание е за реална децентрализация и реалната местна власт, която трябва да се осъществи в страната. За реална финансова децентрализация и реално местно самоупрваление са необходими редица фактори.

В момента има не местно самоуправление, както се твърди официално, а местно управление, защото местната власт е зависима от централната по всички показатели, каза Азис. Един от важните акценти, по думите му, е за устойчивост или независимост на местните власти. Всяка година те се натоварват с нови правомощия и отговорности, без да бъдат за това финансово осигурени. В момента местните власти са натоварени с над 100 такива дейности. Сега една от тях е организацията на предсрочните парламентарни избори като местната власт осигурява дофинансиране на избирателния процес, което й струва 20-30% от всички финансови ресурси. Затова кметовете искат държавата да не им прехвърля отговорности без те да бъдат финансово осигурени. На базата на Европейската харта за местното самоуправление местните администрации в България вече ще си търсят правата в съда по отношение на финансово необезпечените задължения, които им се вменява, категоричен беше Хасан Азис.

Кметът на Димитровград Иво Димов изтъкна, че общините предоставят над 80% от от всички услуги за гражданите и бизнеса срещу само 15 процента от общите приходи, които влизат в държавата. Той показа извадка за разходите и приходите на общините в сравнение с общините в ЕС, от която личат показателни разлики. Общинските разходи от БВП в България са 5.3%, докато за Европа те са 11.6%. Общите публични разходи за Бълария са 13.3%, а за Европа - 23 %. Делът на местните данъци от всички данъчни приходи у нас е 3%, а в Европейския съюз 25%.

Според Донка Михайлова, кмет на Община Троян, това означава "все по-голяма невъзможност" на общините да се справят с финансовите си проблеми. Михайлова подчерта, че всеки ден кметовете са принудени да решават "едно нерешимо уравнение" как да осъществяват 2/3 от ппубличните услуги в страната с 3% от данъчните приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България