Общините с 1,23 млрд. лв. дългове

Министерството на финансите

Дълговете на общините и общинските гаранции възлизат на 1,23 млрд. лв. в края на първото тримесечие на тази година. Това показват данни за финансовото състояние на българските общини в края на март, публикувани днес от Министерство на финансите. Спрямо края на 2016 година, размерът на общинския дълг и общинските гаранции намалява с 11,5 млн. лв.

Около 15% от задълженията са просрочени, Става въпрос са 185,6 милиона лева. Просрочени задължения имат 137 общини, или малко над половината. 95 общини са отчели намаляване на просрочените задължения, а при 69 те са се увеличили общо с 28,8 млн. лв.

Данните показват още, че към края на 1-вото тримесечие при 18% от общините приходите превишават разходите.

32 броя общини, които са в процедура по финансово оздравяване към началото на 2017 г. Пак към този период министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 5 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември и Велинград. Плановете на общините Велинград и Септември са съгласувани през месец април 2017 г., когато са предоставени и заеми за финансово оздравяване на тези общини, а на Тетевен - в края на м. март, поради което на този етап не може да се даде категорична оценка на наблюдаваните показатели и финансово състояние на тези три общини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България