Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

Над 5 млн. лв. са нужни за изграждане на нова клетка на регионалното депо за битови отпадъци, което се ползва от общините Търговище и Попово. Капацитетът на сегашната е пред изчерпване и до месеци ще бъде запълнен. Това ще принуди организациите по сметосъбиране и извозване в двете общини да търсят друго близко депо, което да поеме отпадъците и ще оскъпи услугата.

Община Търговище има около 800 000 лв. за стартиране на обществена поръчка, които ще дойдат от отчисленията от РИОСВ. Тя ще ползва парите, тъй като има изградени сепарираща инсталация и площадка за компостиране на зелени и хранителни отпадъци, чрез които намалява депонираните на сметището количествата. Тъй като в Попово не разполагат с такива, количествата, които изхвърлят, макар и на половината тонаж на търговищките, са с голям обем и бързо заемат свободния капацитет.

Двете Общини търсят помощ от държавата за нужните средства, за да започне работата по обществената поръчка и да не се стигне до тежка и продължителна криза с боклука.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони