Общинската избирателна комисия решава до седмица дали ще остане на поста си кметът на Благоевград

До една седмица ще стане ясно дали новоизбраният кмет на Благоевград Румен Томов остава на поста си или ще му бъдат прекратени предсрочно пълномощията. Това решение ще вземе Общинската избирателна комисия, която се събра на извънредно съвещание, за да разгледа сигнала на екскмета на областния център - Атанас Камбитов, който обяви, че настоящият управник е нарушил ЗМСМА, тъй като не е заличил в едномесечен срок от обявяване на изборния резултат своя фирма в Търговския регистър. Справката сочи, че Томов е прехвърлил дружеството на сина си Мартин Томов, но с ново име и нов булстат. Старата фирма обаче не е заличена и реално продължава да съществува в правния мир, което е нарушение на закона.

Камбитов настоява в сигнал до ОИК правомощията на Румен Томов да бъдат прекратени предсрочно.

Общинската избирателна комисия рещи на своето заседание да изиска от Търговския регистър удостоверение дали въпросното дружество е заличено и дали до 4 декември настоящият кмет е подал заявление за заличаването му. По процедура ще бъде поискано и лично обяснение от Румен Томов, след което комисията отново ще заседава по същество, за да се произнесе по казуса.

Каквото и решение да вземе обаче избирателната комисия, то подлежи на обжалване пред Административния съд, като жалбата обаче трябва да бъде подадена от политическа партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България