Общинска хранителна банка в Сливен ще помага на хора под карантина и съкратени от работа

Общинска хранителна банка се създава в Сливен, за да се окаже помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация с разпространението на коронавирусни инфекции. Кампанията ще премине под мотото "Заедно за теб!", съобщиха от местната администрация. Целта е да бъдат събрани дарения от основни хранителни продукти, които приоритетно ще бъдат предоставени на гражданите под карантина и на останалите без работа заради епидемията.

От 7 април, вторник, на телефони 0889 769757 и 0884 526640, в рамките на работния ден, гражданите могат да заявят желанието си да дарят хранителни продукти: бутилка олио, по пакет ориз, леща, боб, захар, макарони или спагети, както консерви и други хранителни продукти. Изискването е храните да бъдат пакетирани, трайни и в срок на годност. Те ще се събират в зала "Васил Левски" всеки делничен ден от 9 до 16 часа. Общински служители ще проверяват срока на годност. Екип от доброволци ще ги доставя на адрес при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

„Получаваме все повече сигнали за хора в затруднено положение - останали без работа или поставени под карантина, които не могат да си осигурят дори основни хранителни продукти. Те имат нужда от нашата помощ и можем заедно да им покажем, че не са сами, особено в навечерието на светлия християнски празник Великден. Нека да подадем ръка за подкрепа, защото сме състрадателни, съпричастни и човечни”, каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Допълнително общината ще открие телефони, на които да се подават сигнали за хора в нужда.

По данни към 5 април, от началото на епидемията са били или са под домашна карантина 1 198 лица. За 629 срокът на карантината не е изтекъл, като 580 от тях са се завърнали от чужбина, а останалите 49 са били контактни със заразени лица. 533 са карантинираните граждани на Сливен, останалите са жители на други населени места. Все още няма данни за останалите без работа хора. Пред Бюрото по труда ежедневно се събират огромни опашки от чакащи за регистрация безработни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България