Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

Снимка: Денислав Стойчев/ Архив

Общинските съветници от БСП разпространиха позиция, в която припомнят, че с решение от 06.12.2018 г. Столичният общински съвет е приел, че предприемането на действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

С решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. "зелен билет".

С това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие.

Затова не може да не зададем няколко въпроса:

1. Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката "зелен билет"?

2. Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима?

3. На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?

Очакваме своевременно отговори на всички тези въпроси!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България