Общинският съветник Иван Илиев пред „Труд“: Край на измамите с набирането на средства по улиците в София

Глобяват шофьори, позволили да им мият стъклата по кръстовищата

Столичната община вече ще възпрепятства измамници с фалшиви каузи, които набират средства на места за обществено ползване в София. Това съобщи пред „Труд“ председателят на комисията по сигурност в СОС Иван Илиев.

След отразен широко в медиите случай с мними глухонеми, които събираха средства в центъра на столицата, общинските съветници предложиха да бъде регулиран този тип дейност по улиците. Обмисля се не всеки да може да набира пари по този начин, а добре проверени организации или юридически лица. Ще трябва и разрешение от общината. Събирането на дарения няма да бъде забранено, само ще бъде регламентирано, за да се намали броя на измамите, които стават когато някой си направи две снимки, напише покъртителна история и събере пари уж за болен човек, които после изхарчи с друга цел.

Промените би трябвало да се приемат с Наредбата за обществения ред и сигурност в София, която бе отложена за гласуване след ваканцията на Столичния общински съвет заради новопостъпили предложения. Едно от тях е не само да се глобяват хората, които мият стъкла по кръстовищата, но и шофьорите, които им плащат.

„Ако контролният орган прецени, той може да санкционира за допустителство и съответният шофьор, който е стимулирал този, който чисти стъкла и след това му е платил“, каза Илиев. В процеса има две страни, единия който мие стъклата, и другия който му позволява.

„Знам за случай в квартал „Факултета“, където определени лица, които чистят стъкла, ако не им бъде платена определена сума и повече, нанасят щети на моторното превозно средство. Има и още такива места и проблема е сериозен. Представям си ако тръгнат да чупят стъклото на майка с дете“, коментира Илиев.

В текстът ще бъдат посочени и конкретните дейности, които представляват шумен ремонт. Това е нужно, защото шумните ремонти ще бъдат забранявани от 14 до 16 ч. и през нощта от 22 до 8 ч. Изключения правят само тези, които имат такъв характер, че не могат да бъдат прекъсвани.

Постъпили са 15 нови предложения за изменение в проектонаредбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България